Kristen nationalism

Islamofobi.

Ordet är nytt. Det existerande inte för några år sedan. Min upplaga av Word har inte med det i sin ordlista. Kort sagt så handlar ordet om att den som har det är kritisk till muslimer, deras tro och de attribut som man associerar med islam. Det bör även tillägas att flera av dessa attribut är föreställda, påhittade. Det finns ett annat ord som skulle passa in: kulturrasism.

Eller kort och gott: rasism.

För det är vad det handlar om. Rasism.


I Sverige har ordet islamofobi ofta gott hand i hand med ett annat ord: Sverigedemokraterna. Bröderna Kent och Ted Ekeroth är bägge riksdagsledamoter för partiet. Den förre är partiets internationelle sekreterare, den senare

Ted Ekeroth för på sin hemsida en kamp mot islam. Den nyfikne kan bland annat läsa att han anser att islams "utbredning är det största hotet mot frihet, demokrati, kvinnors rättigheter, framgång och välstånd."

Ett sätt att vinna sympatier för de här helt vansinga åsikterna är att göra muslimer till de andra, de som inte är som oss. För att skapa den här bilden så försöker man att skapa en bild av ett homogent Sverige som endast har ett kristet kulturarv.

Enligt Sverigedemokraterna ska Sverige vara ett kristet land där alla äter fläsk och går i kyrkan på skolavslutningarna.

I Danmark så har man, efter påtryckningar från Sverigedemokraternas allierade Danskt Folkeparti, tagit ytterliggare steg på vägen. Där ska nämnligen public service-radion DR förmedla det danska kristna kulturarvet.

För mig är det en skrämmande tanke. Och jag hoppas att vi har en lång väg att gå innan något liknande händer i Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0