Sossepolitik i det postpolitiska samhället

 

Politiken är en kamp om makten. Detta faktum bör socialdemokraternas nya partiledare, Håkan Juholt, ha i åtanke när han definierar partiets framtid.


Förra helgen ”valdes” Håkan Juholt till Socialdemokraternas nya partiordförande.  Han ärver ett parti som är söndrat av inre stridigheter och där vägen framåt är oklar. Frågor som många ställer sig är vad han och partiet ska stå för?


Enligt Juholts linjetal ska det varken vara ett företag, en reklambyrå eller något liknande. Men vad ska det vara då?

 

Kanske vad det är menat att vara: ett verktyg för att gripa makten. Det är trots allt det som defininerar politiken i sig. I sitt verk Om det politiska kritiserat Chantal Mouffe det nuvarande postdemokratiska tillståndet där det inte längre existerar någon äkta politik utan endast en sluten mittfåra där det i stort sett råder konsensus över hur politiken ska se ut.

 

Enligt Mouffe är politiken en kamp. Det som skiljer detta slagfält är att det inte handlar om fysiska våldsamma gatuslagsmål utan om intellektuell kamp om makten. Men det är forfarande en fajt.

 

Ska man följa den tanken så bör sossarna inte vara är ett parti som definierar sig själva utifrån vad moderaterna inte är. Då har de redan förlorat valet 2014 också.

 

I grunden gäller det att sossarna faktiskt vågar ta striden och klargör en gång för alla var de skiljer sig från Moderaterna, att de inte söker ett konsensus utan att de har moget att säga att Alliansen är deras motståndare. Sossarna måste våga tala klarspråk med vad de vill göra.

 

Detta faller inte inom ramarna för vad det politiska är enligt Mouffe då det politiska av naturen ska vara antagonistiskt. Det är även det som ska vara poltikens mål, att civilisera maktkampen, göra fienden till en legitim politisk motståndare. Politiken är ett krig, vinnaren vinner röster. Med andra ord så skulle man kunna säga att Chantal Mouffe förespråkar en tämjd antagonism.

 

Så grattis Juholt. Du måste definiera din fiende och påvisa hur du skiljer dig ifrån honom. Vad är det som skiljer dig från Reinfelt, bortsett från ölmage och taskig mustasch.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0