Avfallssmak

I dagens upplaga av Svenska Dagbladet finns det en artikel som handlar om att den danska bryggerikedjan Carlsberg ska börja satsa på den östeuropeiska marknaden. Dessvärre är det inte den enda danska smaken som spridit sig.

Under valnatten spred sig den vidriga främlingsfientliga avfallssmaken till svenska gommar.

 

För första gången i Sveriges historia har ett parti med rötter i den högerextremistiska och nationalistiska rörelsen kommit in i riksdagen.

Det är fan pinsamt.

Vad som gör det hela ännu pinsammare är att de som röstade på nassarna antagligen inte hade en aning om vad de röstade på.

 

Min teori är att de som röstade in Åkessons pack i riksdagen är outbildade, intellektuellt missbildade och bakåtsträvande människor. De som röstade på Sverigedemokraterna är antagligen samma irrationella individer som annars skulle ha röstat på Kristdemokraterna.

Varför skulle de annars lägga sin röst på ett parti som gång på gång har blivit påkomna med att ljuga, vara inkompetenta och främlingsfientliga?

 

Jag tror inte att alla som röstade på Sverigedemokraterna nödvändigtvis är rasister. De kan vara idioter också.

Detta styrks av de konversationer jag har haft under dagen med olika Sverigedemokratiska sympatisörer i olika chatrum. För att tycka att det är väldigt viktigt att man som svensk kan uttrycka sig på svenska så är de flesta sverigedemokrater otroligt dåliga på att stava.

 

Ska man få rösta om man inte vet vad man röstar på?

 

Det tyckte inte John Stuart Mill. Den liberala filosofen ansåg att det skulle ställas kunskapskrav för att få rösta i demokratiska val. Efter gårdagens valresultat så är jag beredd att säga att han kanske hade rätt.

 

I all denna jävlighet finns det två saker som vi i Sverige kan vara stolta över. Det ena är att vi har hållit oss ifrån att ta in ett högerextremt och främlingsfientligt parti längre än våra grannländer. Det andra är att 94,3 procent av rösterna inte föll på Sverigedemokraterna. De flesta av oss kan sova med gott samvete.

 

Sverigedemokraterna ska inte få sitta i riksdagen i mer än fyra år.

 

Jag själv kommer att som journalist att spendera de kommande fyra åren med att granska och ifrågasätta Sverigedemokraterna.

Vad tänker du göra?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0